Před letošním ročníkem došlo ke změně pravidel v případě trestného střílení. Ještě do minulého ročníku měl tým, který neproměnil trestné střílení výhodu v podobě následné přesilové hry. Navíc hráč, který provádí trestné střílení dostal obrovskou výhodu v tom, že se s míčkem může vrátit. Tudíž je proměnit trestné střílení mnohem snazší než v minulosti.

Další novinkou od dnešního dne je změněné pravidlo pro hru rukou. Toto pravidlo bude totožné jako v hokeji. To znamená, že hráč, který bude chtít zahrát rukou, může letící míček vzduchem srazit k zemi a následně zpracovat. Hráč nesmí míček srazit rukou spoluhráči a také jej sevřít a položit pod sebe. V případě přihrávky rukou rozehraje volný úder družstvo, které se neprovinilo. Proviní-li se hráč sevřením míčku rukou odsedí si dvě minuty za hru rukou.

Tuto změnu ráda uvítá letošní posila žen Michaela Rullová. Ta své vyloučení za hru rukou během domácího utkání s Kopřivnicí s úsměvem okomentovala na trestné lavici “Když hraji hokej, tak rukou nehraji a holky mi vyčítají proč ji nepoužívám. Tady hraji rukou a je to hned špatně. Jsem z toho zmatená.”

“Jsem v šoku! Hráč, který má hokejové návyky, tuto změnu jistě uvítá a bude to pro něj obrovská výhoda.” Ale spousta dalších hráčů si bude chvíli zvykat, než začne hrát rukou dle pravidel.” překvapeně prohlásila opora B týmu Jindřich Kratochvíl, který si připsal i patnáct startů v letoším ročníku Divize.

Pravidlo má i své doplnění pro přihrávku rukou spoluhráči. Na hřišti nám přibude nová čára, která bude kopírovat basketbalovou “trojku”. Ta bude na kratší straně mantinelu, tak jako v basketbalu a bude vymezovat prostor, ve kterém bránící hráč hrající rukou bude smět míček srazit spoluhráči.

Uvidíme co tato změna pravidel přinese. Ale již o víkendu toto nové pravidlo uvidíme v praxi.