Co se od 1. července tedy změnilo?

Byla upřesněna hra nad úrovní kolen. Nově je tedy přestupkem pokud hráč hraje míček nad úrovní kolen jakoukoliv částí nohy od kolene dolů. Další ze zajímavostí je řešení zdržování hry. Hráči si teď musí dát pozor nejen na špatné postavení při vhazování nebo nedodržení vzdálenosti jeho spoluhráčů, ale i na pasivní hru za vlastní brankou. Došlo k úpravě pravidla hry hlavou. Nyní za hru hlavou hráč nebude vyloučen, ale povede tento přestupek pouze k volnému úderu.

K velké změně došlo při úpravě pravidel trestných střílení. Nově se nyní trestné střílení nařizuje samostatně bez vyloučení na 2 minuty a musí být zahájeno pouze dotekem florbalové hole. Tou hlavní změnou je následující bod.

Při nesprávně provedeném trestném střílení se musí hráč a míč současně úplně zastavit nebo změnit směr od soupeřovy brány, v praxi to znamená, že hráč pokud je v pohybu směrem k soupeřově brance, tak si může míček stáhnout směrem k sobě, či s míčkem provést freestylový trik.

Jednoduše řečeno, hráč musí být při provádění trestného střílení v pohybu směrem k brance, ale míček se může při kličce “vrátit”, ale nesmí se zastavit společně s pohybem hráče.

Je zcela jasné, že nová pravidla přinesou v prvních ligových zápasech řadu nedorozumění a proto, aby jsme se jim vyhnuli je třeba pravidla znát. Pro snadné nalezení pravidel přinášíme odkazy níže.
Všechny hlavní změny platné od 1. července 2018 naleznete ZDE
Úplná verze pravidel k pročtení ZDE